PIETER VAN LOENEN

& TOBIAS BORSBOOM

SEIZOEN 18|19

 

PIETER VAN LOENEN

& TOBIAS BORSBOOM

 

SEIZOEN 18|19

 

Het veelgeprezen jonge duo Pieter van Loenen (viool) en Tobias Borsboom (piano) brengt in seizoen 18|19 een gevarieerd programma. Beethovens kleurrijke zevende vioolsonate wordt gecombineerd met vroege werken van Ravel en Enescu.

Beethoven, Ravel en Enescu

Beethovens zevende vioolsonate is een van zijn meest kleurrijke en populaire sonates. Hij schreef het in de periode waarin hij zijn grootste successen beleefde, terwijl tegelijkertijd zijn doofheid steeds ernstiger werd. De muziek is dan ook op momenten tragisch, maar de middendelen zijn juist weer bijzonder optimistisch, alsof Beethoven zijn vuist schudt tegen het noodlot.

 

Naast Beethoven plaatsen we twee jonge componisten, die hun eigen taal nog aan het ontwikkelen zijn. Ravel is in zijn eerste, postuum gepubliceerde vioolsonate geïnspireerd door landgenoten als Franck en zijn eigen mentor Fauré. De sonate is tijdens zijn leven slechts één keer uitgevoerd, door Ravel zelf op de piano (dan 22) en de 16-jarige Roemeen Georges Enescu op de viool.

 

In hetzelfde jaar schreef de talentvolle Enescu zijn eerste vioolsonate. Het is fantasierijke muziek die, gezien Enescu’s leeftijd, verrassend volwassen aandoet. De schaduw van Beethovens vioolsonates is nog duidelijk voelbaar. De Roemeense klanken die zijn latere muziek zo karakteristiek zouden maken, zijn hier nog vrij diep weggestopt – maar de kiem is er al wel. We laten deze sonate voorafgaan door de Roemeense volksdansen van Bartók, in de bewerking voor viool en piano van Zoltán Székely: authentieke dansen die de beroemde etnomusicoloog op papier heeft gezet, tot dankbaarheid van klassieke musici wereldwijd.

PROGRAMMA 18|19

Beethoven - Vioolsonate no. 7 in c klein, op. 30 no. 2 "Eroica" (1802)


Ravel - Vioolsonate no. 1 "Posthume" (1897)
 

**


Bartók - Roemeense Volksdansen, Sz. 56 (bewerking Zoltán Székely) (1915)


Enescu - Vioolsonate no. 1, op. 2 (1897)

Het programma duurt ongeveer 45 + 30 minuten.

In overleg kan het worden uitgebreid/ingekort.