top of page
Pieter van Loenen

'Rijzende ster'

NRC Handelsblad
 

'Met een intense aandacht voor opbouw en stijl (...) creëert hij een visioen van ongekende schoonheid.'


Leidsch Dagblad

'Van Loenen staat soeverein, vol zelfvertrouwen op het podium en met zijn diep muzikale spel neemt hij iedereen mee in zijn verhaal.'

 

Jury Dutch Classical Talent

 

'Buitengewoon energiek en diep muzikaal.​'

Jury Nederlands Vioolconcours

Pieter van Loenen is een van Nederlands meest veelzijdige jonge violisten. Hij is oprichter en co-artistiek leider van Festival Klassiek achter de Duinen in Den Haag en is als plaatsvervangend concertmeester verbonden aan het Residentie Orkest. Hij won prijzen op alle Nederlandse vioolconcoursen, waaronder de Publieksprijs van het Oskar Back vioolconcours 2016. Als solist trad hij onder meer op met het Nederlands Studentenorkest en het Nationaal Jeugdorkest en als kamermusicus wordt hij veel gevraagd op binnen- en buitenlandse festivals, zoals het Verbier Festival, IMS Prussia Cove en het Grachtenfestival. In april 2024 soleert hij met het Noord Nederlands Orkest in een voor hem nieuw geschreven vioolconcert van Karmit Fadael.


Zijn debuutalbum The Silence Between (2020), dat hij met pianist Tobias Borsboom uitbracht, kreeg unaniem lovende pers: “Van Loenen en Borsboom hebben een ongelooflijk sterke synergie, zoals in hun versie van Poulencs vioolsonate; een toonschildering van verdrietige frenesie.” (de Volkskrant)


Pieter zoekt graag de verbinding op met andere kunstvormen. Als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest 2018 toonde hij zijn artistieke visie in verschillende discipline-overstijgende concerten. Zijn muziektheatervoorstelling Over Orpheus werd bekroond met de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019.


Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen bij Koosje van Haeringen en vervolgde zijn studie bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Daarna verfijnde hij zijn spel in masterclasses door heel Europa van artiesten als Pavel Vernikov, Augustin Dumay, Mihaela Martin, Midori, Guy Braunstein, Gabór Takács-Nagy, Anthony Marwood en Gerhard Schulz.


Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Bekijk hier het videoportret dat Young Classicals maakte van Pieter.

bottom of page